Kerala, Indien.
Längst söder ut på landet som huserar 1.2 miljarder människor finns en delstat som är omringat av berg, vilket har lett till två monsunperioder. Kerala är väldigt, väldigt vackert. Överallt är det grönt och åter grönt. Tropisk miljö vid havsnivå och den bästa svenska sommaren någonsin uppe i bergen.
Vår tanke var från början att besöka ett par kaffefarmar men den kontakt vi etablerade, hemifrån Sverige, med en indisk kaffeman började resultera i något vi inte riktigt var intresserade av. Det blev lite för mycket sälj-sälj över det hela. Så vi beslutade oss för att ta oss runt på egen hand när vi landat. Väl på plats visade det sig lite krångligare än tänkt att ta sig till Wyanad (norra Kerala) och Mysore. Då vi inte letade efter något specifikt kaffe utan mer ville uppleva vardagen på farm riktade vi siktet mot Munnar och Thekkedy. En farm, ett besök och därefter springa näck i teplantagen. Men oj va svårt det blev att köra oss till kaffefarmen. Istället fick vi nöja oss med vanligt folk som plockade, torkade och rostade sitt eget kaffe (och i vissa fall malde och sålde på marknaden). Men vilken trevlig upplevelse det ändå blev. 100% kultur, lite som att krypa innanför skinnen på en lokalbefolkning 100år tillbaka i tiden. Så kändes hela Kerala, ett land som lever. Det andas och är äkta utan spackel och smink.
Teplantagen i Munnar var en obeskrivlig upplevelse. Uppe i bergen, efter en nära-döden upplevelse, (bussresan upp för bergen med Michael Schumacher bakom ratten) tog lugnet över och drog in en till Alice i Underlandet. Det är verkligen magiskt vackert. Ett land som oftast upplevs som smutsigt med en kaotisk trafik, blev helt plötsligt hav av tebuskar upp och ner för bergen, planerade med millimeterprecision.
Damerna på Tata's teplantage strejkade inte när fem miljoner Keralaner gick alla ut i strejk samtidigt. Inte ens vatten gick att köpa under en hel dag (här snackar vi lojalitet till 100 oavsett vilket parti man röstar på. Dagens strejk utlystes av Kongresspartiet som är trötta på Kommunisterna. Kommunisterna röstades fram i ett demokratiskt val, en för världen historiskt unik händelse). Men Tata's anställda gillar sina arbetsgivare. De tjänar nämligen 20kr per dag istället för normallönen 15kr, eller ibland ingen alls. Nämnvärt är att lönerna var ännu lägre innan kommunisterna. Alla på plantagen kommer ifrån grannstaten Tamilnadu, en fattigare stat med en hårdare ledning som förbjudit dumheter som strejk. Tata står även för en del mat, husrum, sjukvård och utbildning för barnen. 3kr till förmannen gav oss 10 minuter med kameran bland buskarna, men inte för långt ut för då kunde företagsledningen se oss från sin villa högre upp på berget.
Kerala är ett enda stort leende. Alla ögon glimrar och kärleken i överflöd.
Sista bilderna är från ett kardemummaplantage. Rostning med ved, selektion för hand, kardemumma av hög kvalitet. Dock blir man snabbt trött på kardemumma i alla maträtter. Kardemumman används som hela kärnor i många rätter. Smaken blir då mer likt anis än den kardemumman vi är vana vid.
onsdag 3 februari 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar