fredag 7 november 2008

Master!

Tisdag morgon och Master Beige Baristakursens start, efterssom jag onte hade med mig Poyan var jag där i god tid! (en halvtimma för tidigt) frukost serverades och en efter en trillade det in trötta baristor, ett gött gäng som det alltid är lika trevligt att träffa.
medans vi minglade strök det runt en man klädd i svart och pillade med en massa glas med en genomskinlig vätska i. När vi satt oss och gjort oss redo för första föreläsningen presenterar han sig, Per från Vin och Sprit, det skulle handla om sensorik. Vi gick igenom lite grundläggande saker inom sensorik och drog paralleller till vodka (som var en av pers expertisområden när det gällde smaker) en sak som jag tyckte va intressant men som tydligen inte var något nytt va att smakkartan so brukar finnas över tungan är ren bullshit, alla smaklökar känner alla grundsmaker! Per sattes dock på sin plats när Peter Frennhoff stälde frågan varför man server vitt vin kylt när smaker och aromer hämmas av kyla. I slutet av genomgången fick vi reda på vad som var i glasen han hade fixat med tidigare, VODKA! vi skulle prova vodka, hitta smaker.
först doftade vi bara på några av glasen och det som slog mig mest var den som doftade klockrent smörkola! efter doftandet var det även dags för smakande, ojojoj vodka i munnen kl 10 på morgonen är inget jag är van vid! vad kan man säga... spännande! (ja vi hade spottkoppar)
Efter det var Richard och Johan från J&N där och snackade om olika bryggmetoder och hade lite praktikst och lite teoretiskt, mycket intressant. Richard är en klockren föreläsare som dock verkar ha stora problem med rengöring av sina presskannor. Johan skötte det praktiska och demonstrerade ypperligt skillnader på styrka och extraktion (inte samma sak!)
Sen hade vi lunch och efter det kom Robert från Kaffa i norge och föreläse om det som sker innan rostning, odling, förädling, tranportering.
Sen var det middag på pontus vid vattnet, god mat och gott sällskap med många gapskratt men samtidigt många jäspningar!
Dagen efter började kl 8.00 Coffee roasting workshop. Torkel(löfbergs) Robert (kaffa) Haugaard(haugaard) Klaus och Caspar(coffee collective) vi koppade en massa kaffe och rostade lite kaffe, väldigt intresant och roligt koppning är ju något av det mest givande man kan göra i den här branchen, man lär verkligen känna kaffen.
Efter det en sockergenomgång där det teoretiska ofta är lite krångligt men det praktiska gör att man förstår det hela bättre.
Sen hade Daniel Remheden en föreläsning om den perfekta blandningen av mjölk och kaffe. provet gick ut på att göra en nytänkande latte, think outside the box har vart lite av temat den här utbildningen. Myspys-latten blev mitt val med ett sött kaffe och den gammeldagsa mjölken (caféet som det tredje rummet) Vinnare blev daMatteo-Mattias med en gräddbakelse latte, med ett bärigt kaffe och den gsmmeldagsamjölken som va toppad med lite vispgrädde.
Den kvällen fick vi sen friahänder att förbereda oss för nästa dags signaturdrinkstävling. en massa olika ingridienser, en masa kaffen och vi fick även använda vilken bryggteknik vi ville. väldigt gicand, vi gick därifrån 20.00
Torsdag var det sista föreläsningen med Klaus Thomsen om "How to become a master" genomgång av WBC protokoll etc, väldigt givande! Sen lite mer förberedelse och sen var det dags för tävling. alla hade väldigt olika koncept och det var riktigt toligt att se. Själv körde jag på less is more, kort och koncist. en twist på den klassiska tequila shoten med salt och citron. hade en tvättad etiopisk sidamo som kaffe, istället för salt använde jag mörkt muscovadosocker (som faktiskt innehåller salt) och istället för citron så använde jag lime som har en lite behagligare syrlighet.
Vinnare av denna tävling va Emma Andersson med sin återskapande av en höstig känsla. Det roliga är att 1an 2an och 3an alla använde aeropress (de var även de enda som använde den bryggmetoden) så det måste ju betyda att kaffets smaker verklige kommer fram i aeropressen.
Efter det var det examination och slutmingel..
sen snurade vi runt på lite olika espressobarer i stockholm varav tvålpalatset var min favorit, som att komma in i någons vardagsrum, jätte mysigt!!

För att sammanfatta har det varit 3 väääldigt långa och intensiva dagar, allt man har tänkt på har varit kaffe och OJ va roligt och nyttigt det har varit nu ska det bli skönt att smältra det och ta tillbaka det till Kaféet roligt roligt roligt!!!! så kom gärna förbi i helgen, jag är där båda dagarna!! :)
ses då! Ha det gött!!

1 kommentar:

Anonym sa...

åh! Måste bli ett besök till Marmelad snart! Börjar få abstinens!!

ha det gött alla!