torsdag 5 februari 2009

Lattefilosofi del 2

Ylvas latte filosoferande lever fortfarande sitt mystiska liv. Det droppar in en kommentar då och då. Gå in och tyck till.

Känns mer aktuellt att diskutera caffè latte idag med tanke på Barista Cup och Beige Award. Just Beige's roll har förändrats väsentligt iår, de är inte längre medarrangörer av eventet utan huvudsponsor. Det förändrar en del, men hur mycket är nog svårt att säga på förhand. Själv tror jag att latten i framtiden kommer försvinna ur den svenska tävlingen, bra eller dåligt är svårt att, men man kanske kan koncentrera sig på cappun som för mig hade kännts mer naturlig. Beige har gjort ett stort jobb och som läget är nu behövs de verkligen. T.ex är min personliga åsikt om förra årets semifinal och final att Beige var mycket bättre organiserade än Scae, det blev ganska klart för mig att Beige verkligen behövs även om rollen kan diskuteras. Nu har vi dock en ny styrelse i Scae som anstränger sig för fullt med att få med de stora rosterierna så Beiges frånvaro inte blir påtaglig.

I år har poängsättningen på caffè latten förändrats lite, latteart är viktigare och ger fler poäng än förra året. Är det bra att Beige har en annan roll iår? Då kan man ju ta en titt på Årets Kock, där är Arla med för fullt. Där är jag inte alls insatt i ämnet men hade gärna velat veta mer om hur man ser på Arlas roll inom tävlingen. Jag tror att Beige bör vara med i Barista Cup men att samarbetet med Scae bör utvecklas. Kanske att man går ihop under en ny organisation som står för arrangerandet av Barista cup, eller? Ett exempel är deras utbildningar, varför är inte det ett större samarbete med Scae? Eller det kanske är bra att det inte är så? Vad tycker ni därute? Scae och Beige känns ibland lite som ett medelålderspar som inte riktigt vet vad de ska göra. GIFT ER FÖR FASEN!!!

En annan fråga är hur mycket mjölk vi egentligen bör dricka. Hur bra är det egentligen med mjölk i vuxen ålder? Många som anser att det inte är bra för oss, är det så? Står man i en bar får man allt fler gäster som frågar efter laktosfri mjölk. Är det så viktigt att vi dricker mjölk att vi måste jobba fram laktosfria alternativ? I Sverige dricker vi ju väldigt mycket mjölk och som barn är det nog bra, därför så många är långa och ståtliga (riktiga vikingar hehe). I Japan hade man tydligen ett program för nån generation sedan där man satsade på barns mat och dryck för att få efterföljande generationer att bli längre. I iran dricker man inte ens i närheten av den mängd mjölk man dricker i Sverige och går då miste om en hel del kalcium.

Jag dricker knappt någon mjölk alls längre, vet inte om jag blivit intollerant eller om det beror på stress men ont i magen får jag. Igår gjorde jag dock en ooootroligt god cappu på Panama Cruz Los Lojanes, mummmmmaaaaa! Kom in och testa själva, finns i gästkvarnen ett tag till...

Nu vore det trevligt med lite åsikter...

3 kommentarer:

Daniel Remheden och Peter Frennhoff sa...

Skön betraktelse av rådande situation. Årets tävling blir intressant att följa med tanke på att det är en förändring i genomförandet av tävlingen. Hoppas den får lika mycket uppmärksamhet som föregående år, det sker dock inte av sig själv. Man får inte glömma att tävlingen är ung och många känner fortfarande inte till Barista Cup.
Beige har definitivt hjälpt till att föra uppmärksamhet till tävlingen och arrangerat bra evenemang. Jag hoppas det blir lika "hypat" som andra år, det känns viktigt. Årets Kock har funnits i 26 år och har inte blivit riktigt stort förrän de senaste 5 åren. Vi har en lång väg att gå och behöver all hjälp vi kan få ifrån samarbetspartners som ser värde utan att produktplacera för mycket. Tävlingens utveckling gynnar alla seriösa aktörer inom kaffeindustrin. Det borde vara något som många vill vara delaktiga i att driva.

Poyan sa...

Right on! Kan man få ta del av era erfarenheter kring skillnaderna mellan att vinna Barista Cup och Beige Award? Vore kul o veta om det är någon skillnad alls i vad som följer efter tävlingen. Vilket känner du har hjälpt dig mest i karriären, om du måste välja? Ha d gott gubbs! Ses i mars...

Matts sa...

Årets Kock ägsa av Svensk Mjölk som i sin tur ägs av mejeriindustrin, en intressorganisation med muskler och anor.
Barista Cup ägs av SCAE. En ny fatttig intressorganisation där rosterierna har investerat föga i hittills.

När tävlingen statades så var det i två år en liten garagtävling, så döka Svenska Mjölk upp med sitt projekt. Dom ville stötta. Dom blev partners.Utan dom hade inte tävlingen funnits, eller överlevt med tanke på den start vi hade med fyramedlemmar och inga rosterier med på banan, detta var 2001 jag var förtsa ordföranden och vi hade nu kanske 10 medlemmar....
Nu utan Beige kommer tävlingen bli annorlunda, budgeten för hela BC minskas med ca 70%, självklart mindre media, mindre fina fester, mindre sidevent, inte lika snygg, proffsigt etc.
Clear fact. Om det är bra eller dåligt lämnar jag till alla som gnällt i alla år om "mjölkens dominans" att värdera.

Men jag skulle förvåna mig om inte alla kritiker och förståsigpåare utan historiskt perspektiv eller kunskap om hur man bygger en branch inte nu kommer återigen kritesera årets tävling med. Men nu finns ingen "mamma mjölk" att gnälla på.

Kritiken kommer falla tillbaka på oss själva. För vem är branchen nu? Jo VI som aktörer och medlemmar i SCAE, om man nu ens är medlem...