fredag 29 augusti 2008

Mahlkoenig och Nuova Simonelli

Precis nu annonserades vilken maskin och kvarn som gäller vid wbc 2009 Mahlkoenig sponsrar med kvarn och Nuova Simonelli med espressomaskin. Kul och spännande med en annan maskin än LaMarzocco. Kvarnen vet vi ju är grym...

Oväntat!

Grattis David Haugaard! Sveriges första Aeropress-mästare. Han var gladare än han ser ut att vara på kortet...

Ojdå!

Platt fall! Min aeropress filosofi om en mjuk len lopp gick inte så bra ihop med domarnas om en koncentrerad kopp... Det var kul ändå. Nu ska vi supa oss jättefulla!

?

Nu är det nervöst. Om ett par minuter går jag upp...

torsdag 28 augusti 2008

När aporna är borta dansar tjejerna på borden?

Jag vet inte var den rubriken kom ifrån. Varken formuleringen eller innebörden. I alla fall. Som sagt är Poyan och Peyman och förlustar sig bland folk och fä i landets baksida. Samtidigt håller Ylva och jag ställningarna på kaféet tillsammans med Misty och grabbarna, och det går så bra så, var inte oroliga. Idag var det dock lite dåligt med folk. Kanske var de och tittade på den här solnedgången, fotot taget vid Röda Sten härom kvällen. Det hade nog jag gjort om jag varit ledig...

Äntligen!

Det har jag undrat bra länge...

Roadtrip till Aeropress-SM

Formex, en väldigt konstig mässa, suger! Nu åker vi hem och laddar inför en, förmodligen, 20timmars dag. Kul...

onsdag 27 augusti 2008

Goa stammisar!

Kalle (Sous-chef på Sjömagasinet) och Robban (tvåa i kock-em 2007) är två med smaklökar som vet vart de ska dricka sitt kaffe =)

tisdag 26 augusti 2008

Varför är det fel att aldrig ha fel!

Poyan NE Ebrahimi (Karin! Klicka här)

måndag 25 augusti 2008

Dagens toffel!

Idag kom ett glatt och trevligt par in med sin lilla, söta dotter. Mannen beställde dagens grillade ciabatta (rostbiff) och dottern en sockerkaka. Mamman önskade en grillad mozzarellaciabatta. När jag förklarade att vi dessvärre bara grillar dagens ciabatta vände hon sig till maken och sa nåt om att hon inte kunde äta den kall och att hon ville gå någon annanstans. Så det var bara för maken att hänga på. Dom tacka snällt och gick! Det sista jag hörde var dottern säga "men mamma vad gör du?". Det var väldigt svårt att hålla sig för skratt, det var en ganska konstig situation.

Eftermiddagen ägnades stort åt aeropress och sjukt goda kaffen. Jag fattar inte att vissa tycker att det är vattnigt med AP!! Sjukt gott. Trots att Aricha var med måste jag nog säga att panaman blev favoriten. Sammetslent...

lördag 23 augusti 2008

Manliga järngänget!

Idag var det eliten (männen) som glänste. Fram till Karin kom och förstörde det roliga... Vatos Locos 4-ever!

fredag 22 augusti 2008

Mjölk eller kaffe?

Fick en liten fundering idag när jag serverade en cappuccino. En dryck som består av 80% mjölk och 20% kaffe. Varför talar vi om att dricka kaffe när vi ska dricka en cappu och inte om att dricka mjölk? Det är ju egentligen mjölk med kaffe och inte tvärtom. Eller? Det är lite som att säga att man ska äta krutonger när man beställer en ceasarsallad (nästan!). Eller? Det är nog väldigt många som går ut och "tar en kaffe" men alltid beställer cappu eller latte. Hur är det egentligen? Mjölk eller kaffe?

Aeropresstest!

Nån som vill vara med? Tänkte att det kunde vara bra att träna lite inför ap-sm...

torsdag 21 augusti 2008

Derf!

"Jobba billit, micket bra!"

onsdag 20 augusti 2008

måndag 18 augusti 2008

Roliga och trevliga grannar?

Vi är alltså på väg in i en lågkonjunktur, då har folk mer tid över till annat...

Ylva 20år!

En stor tiramisu + en överraskningsfest igår kväll = mycket vatten + seg söndag. Någon tyckte det var roligt att skriva på min underbara tårta, efter några öl tyckte jag det också och fyllde på. Alltså var den inte så ful i originalskick. Grattis Ylvish, som egentligen fyller år på tisdag (för alla hemliga beundrare eller tangodansande kaffenördar som vill skicka presenter).

lördag 16 augusti 2008

Marmelads nya bagare Karin Hedberg ;)

1:a försöket (IG)2:a försöket (G)3:e försöket (VG)bra jobbat KARIN!

Snyggt!

Förrätten serverades på kakelplattor. Detta är en idé jag snart måste sno! Stället: Sense.

tisdag 12 augusti 2008

Barista Sökes

Vi behöver fler baristor! Glad, positiv, målmedveten och drivkraftig är vad vi letar efter. Perfekta kaffekunskaper behövs inte, vi hjälper dig med finslipning!
vem vet, vi kanske får tag på någon med ambitionen att vinna Barista Cup 2009??
skicka ett mail till mig på ylva@kafemarmelad.se så hörs vi!
Ylva

söndag 10 augusti 2008

Its back!


And its shining!

Bildbevis

Vår arbetskamrat Misty blir överlämnad av sin far. Jag var där, på det otroligt vackra bröllopet mitt ute på landet. Vigseln skedde ute på en udde bland några träd. Fantastiskt. Grattis Misty och Ulf!

Grattis Misty

Hoppas ni blir lyckliga ihop!


Igår blev Misty Mrsty! Hon gifte sig alltså...

onsdag 6 augusti 2008

Ta med eller ta hit?

Får man ha med sig egen mat eller mat man köpt någon annanstans till oss? Nja. I de flesta fall är det självklart helt ok, när man är ett stort sällskap som sitter hos oss och äter och någon i sällskapet av någon anledning har med sig något annat. Eller barn, det brukar heller inte vara något problem. Men om man är fyra vuxna personer där två har med sig sushi (minns inte om de andra hade beställt mat hos oss, men kaffe var det i alla fall) då är det väl ändå på gränsen. När jag går ut och plockar disk från bordet bredvid vänder jag mig till de två papporna och säger: -Nästa gång kan ni väl säga till om ni har med er egen mat?
-Ja, men jag tänkte att vi har ju handlat två caffè latte och då är det väl ok?
Pappa två skyndar sig snabbt och "ja ursäkta oss".
-Vi vill ändå att ni säger till oss först, svarar jag och går in med disken.
VA?! För vissa är pengar allt, till den grad att alla principer försvinner och två inköpta caffé latte blir viktigare än respekten för serveringen man är på. Hade de haft med sig mat till Sjömagasinet? Nej! Varför? Jo för att Sjömagasinet är en stjärnkrog! Och spelar det någon roll? Ja, om man inte besitter några principer överhuvudtaget. Att fråga snällt är väl inte så mycket begärt? Det är ju trots allt inga parkbänkar vi har, utan bord som ska sälja. Och om vi nu kan bortse från att de borden inte drar in de pengarna, kan vi då inte få den respekten att man frågar först. Inte nog med att signalen är att "er mat duger inte" så får vi också den stora äran att plockan bort efter dem. Sjukt! Alldeles för sjukt!

Därmed är frågan från föregående inlägg besvarad. Vinnaren får anses vara David som kom närmast! Latte eller Hisingen? Vad väljer du?

Ps. Sushin kom från vår trevliga sushi-kille här i Kungsladugård. Jag äter inte sushi, men det är säkert väl värt ett besök.

Veckans Fråga!

Gissa vad detta är?!Och hur har det hamnat hos oss?!
Första rätta svaret vinner en caffè latte och två Amedei napolitanes eller en biljett till världens vackraste ö, Hisingen, med Göteborgs stolthet Älvsnabben. Gissa på!

tisdag 5 augusti 2008

Kaffeprovning


I söndags testade vi en massa kaffen som jag fick med mig från Anders. Väldigt trevligt. Vi körde alla som espresso. Det blev lite svårt att vara 100% ärlig då 1. påsarna öppnats dagen innan 2. rostdatum skillde. Vi tvinga med en stammis och var i slutet enade om att Arichan var grymmast, men det var inte direkt någon överraskning. När koppningen var över var jag bara tvungen att testa en blandning genom Aeropressen, och det var helt underbart! En klockren tävlingsblandning om jag får bestämma. Vad det var håller jag för tillfället för mig själv. Kvällen avslutades med den galnaste blandningen någonsin, allt som var kvar blandades ner i kvarnen. Syrligt!!

måndag 4 augusti 2008

en helg med fb80

Nu har vi haft vår fina lånemaskin (laMarzocco fb80) över en helg, har hunnit lära känna, klämma, vrida, ratta och skjuta en hel mängd espresso. Hur känns den då?
som Poyan nämnt tidigare i en kommentar är den vädigt snabb och det känns nästan som att man inte kan göra fel (en känsla jag haft med alla de laMarzocco jag provat på). Jag skulle vilja beskriva den som mjuk och det är flytande och fridfullt att jobba med den. en faktor till detta kan vara tystheten, den låter nästan ingenting!
Vår kära Faema då?
e61 legend är en mycket vacker maskin, vilket jag tror vi alla på Kaféet tycker! den är stilig och passar bra in i resten av inredningen hos oss på Marmelad! när man använder den känns det nästan som att det är mer hantverk på någotsätt även om de båda är helt manuella. att dra den lilla spaken upp och ner på faeman känns på något sätt mer än att trycka på den blinkade knappen på laMarzoccon. Jag personligen tycker att det är lite mörkt "inne" i fb80n det känns nämligen nästan som man går in i ett litet rum för att nå grupperna där e61legend har grupperna på utsidan av maskinen istället för inbyggda vilket släpper in mer ljus och gör att den känns lättare åtkomlig.

För att sammanfatta tycker jag att fb80n har varit härlig att arbeta med och det är alltid roligt att prova på något nytt men jag saknar ändå vår Faema och längtar lite till hon kommer tillbaka (ja! faeman är en hon!!!!)

lördag 2 augusti 2008

2 x Vad nu?!

1. What?2. Testade ett nytt te häromveckan! Te på kokablad, inget annat, bara kokablad. Finns hos den nyöppnade grannen på Älvsborgsgatan, en butik som är säljer lite allt möjligt från Bolivia, bland annat detta te. Smaken? Kamomill och gräs, lite som Yerba Maté fast med kamomill. Ska tydligen vara väldigt bra för magen (likt all annan te man testar för första gången). Ett gott te som jag gärna rekommenderar.

fredag 1 augusti 2008

GP-artikeln online för icke-göteborgare!

här!
Vidare vill jag säga att diskussionen (även Levaks blogg)kring rätt eller fel att neka en gäst, är fortfarande vid liv och intressant, jag hade velat höra fler åsikter av fler branchfolk!
Jag har också en efterlysning på "raringen"! Någon som kan avslöja vem detta är?