torsdag 29 maj 2008

Baristabilder

På SCAE:s hemsida finns fullt med trevliga bilder från Barista Cup... 2007.
Nån som vet om årets bilder är på g? I can't wait!

Mjölkkoppning på Johan och Nyström

Igår var jag för första gången på Johan och Nyströms fina göteborgskontor med Anders Holzner och Emma Andersson som höll utbildning.

Vi koppade både kaffe och mjölk (min första koppning!) och testade bland annat att gissa vilken cappuccino som var gjord på vilken mjölk. Mjölksorterna vi testade var: Lätt-, mellan-, standard-, baristamjölk och gammaldags mjölk. Måste säga att jag tycker 3 rätt av 5 var ett helt ok resultat för en förstagångskoppare!

Självklart var det också helt fantastiskt att få koppa kaffe traditionellt. Man märker hur man har lättare att känna fina smakskillnader på kaffen som man "känner" lite bättre. Hur man lär känna ett kaffe. Mina favoriter var, kanske inte helt otippat, de fruktiga och söta etiopiska kaffena.

Tack Emma och Anders för en trevlig och lärorik förmiddag!

UPDATE: Jomen det är klart att jag har testat olika sorters mjölk, inför Barista Cup om inte annat. Jag menar bara att jag aldrig gjort ett blindtest på det sättet tidigare! Det blev kanske lite otydligt. /Karin

söndag 25 maj 2008

Playtime by Per

1. Per är ledig och väljer då att besöka ett annat kafé
2. Per vill ha islatte, men vi har ingen is
3. Per går till en vän (?) och hämtar is och återkommer
4. Per gör sina islatte-takeaways själv och "kör" (cyklar) mot slottskogen
5. Per har stillat sin lekabstinens på sin fritid


... jag fick lite is jag me!

torsdag 22 maj 2008

Majornas Te och Kaffe

Som många av er kanske redan vet så säljer vi vårat eget kaffe (m.ito) och även det kaffet Karin tävlade med i SM på Marmelad, dock endast i hela bönor, de flesta kaffe-nördar har ju egen kvarn så detta är inget problem. Vi har dock upptäckt att det finns intresse från annat håll också, från folk som inte har egna kvarnar. Problemet för dessa människor är nu löst. Majornas Te och Kaffehandel skall nu börja sälja vårt kaffe (m.ito) som hela bönor, men de har även möjlighet att mala bönorna åt er.
För övrigt så är Majornas Te och Kaffe en mycket mysig lite butik med allt från te via kaffe till honung och marmelader och även tillbehör till dessa såsom små skorpor, mokkabrygare, etc. En himla bra presentbutik med andra ord, om man har någon när eller kär som fyller år eller som man bara vill pigga upp en hängig dag rekomenderar jag ett besök till chapmanstorg och te och Kaffehandeln!

måndag 19 maj 2008

Korpen!

Fotboll på riktigt. Efter 2 matcher är vårat resultat 1-0-1 med en målskillnad på 7-4. Tar vi detta allvarligt? Tror fan det. Imorgon smäller det igen. Och nu ska vi inte förlora trots en (två, för den första gick om) missad straff i absolut sista sekund. Den här gången ska jag vara jättesnäll och inte reagera på den blinde domaren, eller motståndarlagets kaxige "stjärna". Jag ska vara jättesnäll. Det var först efter matchen jag lyckades se ur den täta krigardimma jag hade framför ögonen, och lyckades då identifiera ett par gäster vi har på kaféet i motståndarlaget. Laget vi tjafsade med i 2x20min. Eller laget som tjafsade med oss. Egentligen var det den blinde domarens fel som rörde sig i en cirkel i mitten med en radie på 2 meter. Vi stod och pratade allihop som vänner och det var skönt att känna att båda laget tog det hela på så stort allvar på planen och med stor distans utanför. Det stora frågan är dock: en kaffe innan match? Jag har hört att det inte är så bra, rentav farligt. Imorgon tar jag en enkel ändå, det är ju ändå krig!

ps. Alla olivolje-junkies. I veckan ska den nya leveransen komma. Stay cool!

tisdag 13 maj 2008

Ut i solen!! (..och pollenet)

Sitter just nu och andas ut framför datorn efter en helt vanlig dag på Marmelad!
pollenet är i luften och alla nyser och snörvlar, men man skall inte klaga då sommaren är på väg! Alla har ändå ett leende på läpparna och det blir fler och fler take away- latte som görs, det är ju både trevligt och tråkigt. Trevligt är det ju att folk kan ta med sig sin favorit dryck ut i det gröna och sätta sig och sola, tråkigare blir det för oss som själva trånar ut men får stanna kvar och till råga på allt inte får någon att prata med efterssom alla springer iväg:) jaja, jag är väl bara avundsjuk egentligen, jag vill ju också ut med en kaffe i handen och mysa i solen!.

måndag 12 maj 2008

Point taken...

You want fler inlägg? I'll give you inlägg!

Ja, sommaren har åtminstone tillfälligt anlänt, och den bär med sig ett slags surrealistisk hybrid mellan hetsigt tryck och dåsigt lugn. Idag hade vi i vanlig ordning en lugn måndag, så jag tog tillfället i akt och fotade lite av våra nya godsaker...

Tillåt mig presentera: Dagens ciabatta! En trevlig nyhet för den som vill ha sin ciabatta på studs. Här ser vi parma, taleggio och soltorkad tomat-salsa. Varje dag är en överraskning...

Som sagt, en lugn måndag. Stolar och bord står beredda, en kvart efter öppning.
Dagens sockerkakeskörd från ugnen står på svalning: kardemummakaka med äpple!

lördag 10 maj 2008

Tystnad och glassvagnssorg!

Yoyo! Det har varit tyst ett tag och det beror mest på att fröken vi-måste-starta-en-blogg legat på latsidan! Anledning: sommar! Det kan vara på väg och det är väldigt skönt. Lite skrämmande kan det dock kännas ibland såhär i början Folk är som hysteriska. Varenda solstråle ska in i ögonen, inget får gå förlorat.

Det har varit en hel del inne och frågat efter glass. Dessvärre måste jag meddela att vi med största sannolikhet avslutat kapitlet glass. Vi vill jobba med kvalitet i allt vi gör. Då finns det inte så mycket glass att välja mellan. Och det kostar. Än har vi i Sverige inte lärt oss att äta bra glass som inte innehåller en massa luft och konstiga ämnen. Vi föredrar två jättekulor för 25kr istället för två mindre kulor för samma pris, trots den stora smakskillnaden, trots skillnad i densitet, trots skillnad i kvalitet. Då blir det lite svårt att sälja glass med lönsamhet. Fast lönsamheten är egentligen inte det viktiga. Jobbet är det viktiga. Det blev alldeles för mycket jobb med glass. Vi filar på en alternativ lösning till vår vackra glassvagn, så det kan nog dyka upp snart igen. Under tiden får ni smaska på ett glas färskpressad morot, äpple, apelsin eller en smoothie!

Hejdå kära glassvagn! Lovar att hälsa på hos Mahogny Grand...